Wat is phishing?

Phishing is een poging tot het verkrijgen van uw inloggegevens voor kwade doeleinden. Dit kan op verschillende manieren gebeuren.

1. Per e-mail
    U ontvangt een e-mail welke afkomstig lijkt te zijn van Bitvavo en waarin wordt gevraagd of u wilt inloggen op ons platform of dat u uw inloggegevens ter verificatie wilt toesturen. Bitvavo zal nooit zulke e-mails versturen en zal nooit links opnemen naar de Bitvavo website zelf (enkel naar FAQ artikelen). Ter controle of de ontvangen e-mail van Bitvavo afkomstig is, dient u de anti-phishing code te controleren. Meer informatie over de anti-phishing code kunt u hier vinden.
    Voorbeeld
    Uitleg
    Bitvavo zou u nooit e-mails toesturen waarbij u uw inloggegevens dient in te vullen of welke direct naar het Bitvavo platform linken (enkel naar de FAQ).
  2. Website
    Het zou kunnen voorkomen dat fraudeurs de Bitvavo website namaken waarop u wordt uitgenodigd om in te loggen.
    U kunt onze website herkennen doordat deze eindigt op “bitvavo.com” en doordat er een hangslotje links bovenaan in uw adresbalk wordt weergegeven. Daarnaast is het aan te bevelen om nooit op een link te klikken maar altijd zelf de webpagina in de adresbalk te typen.
    Voorbeeld
    Uitleg
    Ondanks dat de titel en de beschrijven vergelijkbaar zijn met die van Bitvavo, betreft de advertentie in Google niet de Bitvavo website. Hierbij wordt u doorgeleid naar een namaak website welke uw inloggegevens probeert te bemachtigen.
    Uitleg
    Ondanks dat de webpagina in grote mate vergelijkingen vertoont met de home page van Bitvavo, Betreft dit niet de Bitvavo website. Bitvavo zou u daarnaast nooit vragen om programma's of extensies te downloaden. Mocht u dit toch hebben gedaan, dan is het zaak om uw inloggegevens van uw Bitvavo account en al uw andere accounts zo snel mogelijk vanaf een andere computer te wijzigen. Vervolgens dient u het apparaat waarmee u de programma's heeft geïnstalleerd volledig op te schonen / te herinstalleren.
  3. Per telefoon
    Uit veiligheidsoverwegingen vraagt Bitvavo om uw telefoonnummer aan uw Bitvavo account te koppelen. Het kan voorkomen dat er, in uitzonderlijke gevallen, telefonisch contact met u wordt opgenomen. Echter zal Bitvavo u nooit om uw inloggegevens vragen.

Voorbeeld
    U wordt gebeld door mensen die beweren van Microsoft te zijn. Deze 'Microsoft-bellers' vertellen u - vaak in gebrekkig Engels - dat uw computer geïnfecteerd is. Ze proberen u ervan te overtuigen om hen toegang tot uw computer te geven zodat ze het 'probleem' kunnen oplossen.

Mocht u (mogelijk) slachtoffer zijn geworden van phishing of mocht u ergens over twijfelen, laat het ons dan zo snel mogelijk weten door een e-mail te sturen naar support@bitvavo.com met het onderwerp "Spoed" zodat we tezamen zo snel mogelijk actie kunnen ondernemen.