Wat is phishing?

Phishing is een poging tot het verkrijgen van uw inloggegevens voor kwade doeleinden.

Dit kan op de volgende manieren plaatsvinden:

1. Per e-mail
    U ontvangt een e-mail die afkomstig lijkt te zijn van Bitvavo en waarin wordt gevraagd of u wilt inloggen op ons platform of dat u uw inloggegevens ter verificatie wilt toesturen. Bitvavo zal nooit zulke e-mails versturen en zal bij automatisch gegenereerde berichten nooit links opnemen naar de Bitvavo-website zelf,  Ter controle of de ontvangen e-mail van Bitvavo afkomstig is, dient u de antiphishingcode te controleren. Meer informatie over de antiphishingcode kunt u hier vinden.

Klik niet zomaar op een link in een e-mail. Beweeg eerst met uw muis over de link om te zien naar welk webadres de link u potentieel doorstuurt en besluit dan of het een legitiem webadres is. Vertrouwt u de ontvangen mail niet? Klik dan niet op de link, maar voer het Bitvavo-webadres handmatig in.

Voorbeeld

Uitleg: Ondanks dat de webpagina in grote mate gelijkenissen vertoont met de homepage van Bitvavo, betreft dit niet de Bitvavo-website.Bitvavo zou u daarnaast nooit vragen om programma's of extensies te downloaden. Mocht u dit toch hebben gedaan, dan is het zaak om uw inloggegevens van uw Bitvavo-account en al uw andere accounts zo snel mogelijk vanaf een andere computer te wijzigen. Vervolgens dient u het apparaat waarmee u de programma's heeft geïnstalleerd volledig op te op te schonen/te herinstalleren.

1. Per telefoon
    Uit veiligheidsoverwegingen vraagt Bitvavo om uw telefoonnummer aan uw Bitvavo account te koppelen. Het kan voorkomen dat er, in uitzonderlijke gevallen, telefonisch contact met u wordt opgenomen. Echter zal Bitvavo u nooit om uw inloggegevens vragen.

Voorbeeld
    U wordt gebeld door mensen die beweren van Microsoft te zijn. Deze 'Microsoft-bellers' vertellen u - vaak in gebrekkig Engels - dat uw computer geïnfecteerd is. Ze proberen u ervan te overtuigen om hen toegang tot uw computer te geven, zodat ze het 'probleem' kunnen oplossen.

Mocht u (mogelijk) slachtoffer zijn geworden van phishing of mocht u ergens over twijfelen, laat het ons dan zo snel mogelijk weten door een e-mail te sturen naar support@bitvavo.com met het onderwerp "Spoed" zodat we tezamen zo snel mogelijk actie kunnen ondernemen.

N.B. Mocht u in het kader van het bovenstaande (per ongeluk) uw logingegevens gedeeld hebben, dan adviseren wij u het volgende artikel te raadplegen.