Is de SMS die ik heb ontvangen van Bitvavo of is het phishing?
Is de SMS die ik heb ontvangen van Bitvavo of is het phishing? Is de SMS die ik heb ontvangen van Bitvavo of is het phishing?

Is de SMS die ik heb ontvangen van Bitvavo of is het phishing?

Samenvatting
Dit artikel helpt je te herkennen of een SMS-bericht echt van Bitvavo afkomstig is. Het beschrijft in welke situaties Bitvavo een SMS verstuurt en geeft stappen om verdachte berichten te behandelen. Daarnaast waarschuwt het voor bankhelpdeskfraude en biedt informatie over het melden van verdachte activiteiten.

Heb je een SMS ontvangen en twijfel je of deze wel van Bitvavo afkomstig is? Goed dat je alert bent! Hieronder leggen we uit in welke situaties Bitvavo daadwerkelijk een SMS verstuurt en hoe je verdachte berichten kunt herkennen.

Wanneer verstuurt Bitvavo een SMS?

Bitvavo verstuurt alleen SMS-berichten in de volgende vier gevallen:

1. Registratie van je telefoonnummer
  2. Activatie van 2FA (tweefactorauthenticatie)
  3. Resetten van je 2FA
  4. Wijzigen van je telefoonnummer

Ontvang je een SMS buiten deze situaties om, dan is deze niet van ons afkomstig.

Kan het voorkomen dat een phishing sms onder een echte sms van Bitvavo terechtkomt?

Ja, het kan voorkomen dat een phishing sms onder een echte sms van Bitvavo terechtkomt.

Cybercriminelen kunnen de afzender-ID van hun phishing sms berichten zodanig aanpassen dat het lijkt alsof ze van een legitieme bron, zoals Bitvavo, afkomstig zijn. Dit betekent dat het telefoonnummer of de naam die wordt weergegeven in het bericht overeenkomt met die van Bitvavo.

Bij sommige sms-apps worden berichten van dezelfde afzender-ID gegroepeerd in één conversatie-thread. Als een phishing bericht dezelfde afzender-ID gebruikt als een eerdere, legitieme sms van Bitvavo, kan het phishing bericht onder of tussen de echte berichten van Bitvavo verschijnen. Dit maakt het moeilijker voor de gebruiker om onderscheid te maken tussen echte en valse berichten.

Wanneer verstuurt Bitvavo geen SMS?

Bitvavo stuurt geen sms berichten dat er is ingelogd vanuit een een andere locatie.

Wat te doen bij een verdachte SMS?

Heb je een SMS ontvangen waarvan je vermoedt dat deze niet door Bitvavo is verstuurd? Volg dan deze stappen:

1. Negeer en verwijder de SMS: Reageer niet op de berichten en klik niet op eventuele links.
  2. Blokkeer het telefoonnummer: Dit voorkomt dat je nog meer ongewenste berichten ontvangt.
  3. Markeer het als spam: Dit helpt jouw telefoonprovider om dergelijke berichten te herkennen en te filteren.
  4. Contacteer ons: Stuur dit bericht door naar fraud@bitvavo.com

Let op voor bankhelpdeskfraude

Wees bewust van een specifieke vorm van fraude waarbij je eerst een phishing-SMS ontvangt, gevolgd door een telefoontje van iemand die zich voordoet als Bitvavo-medewerker. De oplichter kan beweren dat er verdachte activiteiten op je account plaatsvinden.

Meer informatie over bankhelpdeskfraude vindt u in dit artikel.

Verdachte activiteiten melden

Merk je opnieuw verdachte activiteiten op? Neem dan direct contact op met ons via fraud@bitvavo.com. Jouw melding helpt ons om verdere fraude te voorkomen.

Recente phishing sms'jes

Tekst Afbeelding
Bitvavo: U moet uw gegevens verifiëren i.v.m. een nieuwe wet. Als dit niet binnen 2 dagen gebeurd wordt uw account geblokkeerd. Verifieer nu via: [phishingwebsite]

Screenshot 2024-06-27 at 11.55.29.png

(Let op: Klik niet op de link in de sms!)

U bent succesvol ingelogd vanuit Berlin om 19:34 Zaterdag 15 Juni. Als u dit NIET zelf was bel ons dan op? [Telefoonnummer] REF: YD192871 image1_720.jpg

(Let op: Bel dit nummer niet!)

BITVAVO

Er is ingelogd met een nieuw toestel

Toestel: IPHONE 7, IOS
IP: 192.88.12.61 Duitsland

Toestel controleren?
[Link]

(Let op: Klink niet op de link in de sms!)