Tweefactorauthenticatie (2FA), is een extra beveiligingslaag bovenop uw gebruikersnaam en wachtwoord. Als u 2FA heeft ingeschakeld voor uw Bitvavo-account, geeft u eerst uw gebruikersnaam en wachtwoord op (eerste factor) en daarna een 2FA-code (tweede factor). De 2FA-code is gekoppeld aan een specifiek apparaat, zoals uw telefoon.

Hoe stel ik 2FA in?

Voordat u 2FA inschakelt, is het belangrijk dat uw telefoonnummer is geverifieerd. Heeft u dit nog niet gedaan? Volg dan de stappen in dit artikel. Daarnaast heeft u ook een authenticator app nodig. Instructies voor het downloaden van een authenticator app kunt u onderaan het artikel vinden.

Om 2FA in te schakelen, volgt u onderstaande stappen.

1. Log in op uw Bitvavo account.

2. Klik bovenin uw scherm op 'Veiligheid'.

3. Selecteer bovenin het kopje 'Veiligheidsinstellingen'. Druk vervolgens rechts van 'Twee-Factor Authenticatie (2FA) op de knop '2FA Inschakelen'.

4. Vul uw wachtwoord in en klik op doorgaan.

5. Download de authenticator app Google Authenticator of Authy. Hoe u deze installeert, vindt u onderaan deze pagina.

6. Scan de QR-code met uw authenticator app. Zodra u de QR-code heeft gescand, is de authenticator app op uw mobiele telefoon gekoppeld aan uw Bitvavo account. U krijgt nu in de app een zescijferige code te zien, dit is uw 2FA-code. Deze 2FA-code mag u invullen in het veld 'Twee-Factor (2FA) code'.

Ook krijgt u een herstelcode te zien. Bewaar de herstelcodes voor het geval uw 2FA apparaat onbeschikbaar is.

Klik op 'Bevestigen' om door te gaan.

7. Gelukt! U heeft succesvol 2FA ingeschakeld.

Voortaan logt u in met uw wachtwoord en de code die u te zien krijgt in uw authenticator app. Deze code wordt iedere 30 seconden ververst. Gebruik om in te loggen altijd de meest recent gegenereerde code.

Hoe installeer ik de Google Authenticator app?

Installeer de Google Authenticator app van de App Store (voor iPhones) of de Play Store (voor Android telefoons). Open na de installatie de app en doorloop de volgende stappen:

1. Klik op de cirkel met een plus in het midden rechtsonder van het scherm.

2. Klik daarna op 'scan a barcode'. De camera wordt nu geactiveerd, richt deze op de QR-code.

3. Dan komt het Bitvavo-logo in beeld met een 2FA-code die elke 30 seconden geüpdatet wordt.

4. Print/bewaar de herstelcodes voor het geval uw 2FA apparaat onbeschikbaar is.

Hoe installeer ik de Authy app?

Installeer de Authy-app van de App Store (voor iPhones) of de Play Store (voor Android telefoons). Open na de installatie de app en doorloop de volgende stappen:

1. Open de app en klik onderin op '+ Add Account'.

2. Klik daarna op 'scan a barcode', de camera wordt nu geactiveerd , richt deze op de QR code. U kunt ook klikken op 'Enter code manually', daarna voert u de code handmatig in.

3. Kies een logo dat hoort bij de website en geef het account een logische naam (waar u het aan kunt herkennen)

4. Vervolgens zal het Bitvavo-logo in beeld komen met daaronder een 2FA code die elke 30 seconden geüpdatet wordt.

5. Print/bewaar de herstelcodes indien uw 2FA apparaat onbeschikbaar is.

Ik gebruik de Google Authenticator of de Authy app liever niet. Welke andere opties zijn er?

Als u liever geen gebruik maakt van de Google Authenticator of Authy-app, zijn er de volgende alternatieven:

• LastPass Authenticator.

• Microsoft Authenticator.

• Yubico Authenticator.

Waarom loopt de Bitvavo-app vast na het instellen van 2FA?

Wanneer u uw 2FA succesvol heeft geactiveerd, logt u opnieuw in op uw Bitvavo-app. Dit kunt u doen door op 'Pin Vergeten' te klikken en in te loggen met uw inloggegevens en 2FA code. Dit is eenmalig, daarna kunt u weer met uw FaceID of PIN inloggen.

Wat als mijn 2FA-code niet meer werkt of ik deze code niet meer ontvang?

Wanneer u problemen heeft met uw 2FA-code, kunt u deze resetten. Welke stappen u hiervoor moet doorlopen, staat in dit artikel uitgelegd.

Waar kan ik nog meer informatie vinden over de beveiliging / veiligheid van mijn Bitvavo account?

Meer informatie over de veiligheidsmaatregelen die Bitvavo neemt om uw account zo goed mogelijk te beveiligen en welke maatregelen u zelf nog kunt nemen, vindt u op de volgende pagina’s: